Sposób przygotowania:
Truskawkowa roladka
Na początku robimy ciasto. Białka musimy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Najlepiej przy użyciu miksera na najwyższych obrotach. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać masę biszkoptową. Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec 9 minut. Następnie lnianą ściereczkę kuchenną wysypać cukrem waniliowym i położyć na niej upieczoną, gorącą roladę. Z gorącej jeszcze rolady zdjąć papier do pieczenia. Następnie szybko zwinąć ciepłe ciasto razem ze ściereczką i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie, gdy ciasto będzie stygło robimy masę. Bierzemy 300 g truskawek. Musimy zmiksować je blenderem na gładki sos.Drugie 300 g truskawek pokroić na małe kawałki. Żelatynę rozpuścić w 40ml gorącej wody. Kremówkę ubić przy użyciu miksera a pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie powoli wlewać do niej sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać ciepłą żelatynę, cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek i tak powstałą masę włożyć do lodówki aby trochę zgęstniała. Następnie ostudzoną roladę rozwinąć i szybko nałożyć masę truskawkową, i zwinąć z powrotem. Roladę włożyć do lodówki na 2 godziny. Smacznego.