Sposób przygotowania:
Truskawkowe knedle
1. Ziemniaki obrać, ugotować i przepuścić przez praskę. Jeśli używamy puree ziemniaczanego, należy je przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić. 2. Do puree dodać 2 szklanki mąki, 1 jajko, szczyptę soli i dokładnie zagnieść ciasto. Uformować walec. Pokroić w plastry o grubości 2 cm. Delikatnie rozgnieść, na każdy kawałek nałożyć truskawkę i łyżeczkę cukru. Uformować kształtną kulę. 3. Zagotować 2 l. wody. Dodać odrobinę soli. Knedle gotować do wypłynięcia. 4. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać bułkę tartą i chwilę podsmażyć. Knedle podawać na gorąco. Przed podaniem posypać je tartą bułką i odrobiną cukru.