jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowe racuchy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Racuchy z owocami to pyszna propozycja na śniadanie, obiad lub deser. Możemy przygotować je także z wykorzystaniem innym sezonowych owoców.

Truskawkowe racuchy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Truskawkowe racuchy

 

  • Składniki na około 9-10 sztuk:
  • 300 gram mąki,
  • 2 jajka,
  • 25 gram rozpuszczonego masła,
  • ok 150 ml mleka,
  • 2 płaskie łyżki cukru,
  • 3 dag drożdży,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do podania,
  • truskawki (około 2 szklanki )

Sposób przygotowania:

Truskawkowe racuchy

ETAP 1

Truskawkowe racuchy
Do przygotowanych składników wlewamy rozczyn

Mleko delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego cukier, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie do miski w której będziemy wyrabiać ciasto przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajka, alkohol i masło.
Do wymieszanych składników wlewamy gotowy rozczyn.

ETAP 2

Truskawkowe racuchy
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut. W końcowej fazie wyrabiania powinno odchodzić od dłoni i garnka. Gotowe przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
Między czasie truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.

ETAP 3

Truskawkowe racuchy
Na każdy przygotowany placuszek wykładamy truskawki

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na około 9-10 części.
Z każdej części formujemy placuszek, na który wykładamy po kilka truskawek (5-7 w zależności od ich wielkości- u mnie dość drobne).

ETAP 4

Truskawkowe racuchy
Racuszki pozostawiamy do podrośnięcia

Ciasto zawijamy ku górze, zamykając owoce w środku. Dokładnie sklejamy miejsce łączenia. Gotowe „bułeczki” delikatnie spłaszczamy i pozostawiamy na 10-15 minut by podrosły.

ETAP 5

Truskawkowe racuchy
racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy racuszki (olej powinien sięgać połowie ich wysokości). Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Ogień pod patelnią nie może być duży, bo racuchy spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe.

ETAP 6

Truskawkowe racuchy
Usmażone odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Usmażone odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy oprószone cukrem pudrem.


Tagi:

jajko jajka