Sposób przygotowania:
Truskawkowe racuchyETAP 1
Mleko delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego cukier, drożdże oraz 3 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia.
Między czasie do miski w której będziemy wyrabiać ciasto przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajka, alkohol i masło.
Do wymieszanych składników wlewamy gotowy rozczyn.
ETAP 2
Ciasto wyrabiamy około 10-15 minut. W końcowej fazie wyrabiania powinno odchodzić od dłoni i garnka. Gotowe przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
Między czasie truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
ETAP 3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na około 9-10 części.
Z każdej części formujemy placuszek, na który wykładamy po kilka truskawek (5-7 w zależności od ich wielkości- u mnie dość drobne).
ETAP 4
Ciasto zawijamy ku górze, zamykając owoce w środku. Dokładnie sklejamy miejsce łączenia. Gotowe „bułeczki” delikatnie spłaszczamy i pozostawiamy na 10-15 minut by podrosły.
ETAP 5
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy racuszki (olej powinien sięgać połowie ich wysokości). Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Ogień pod patelnią nie może być duży, bo racuchy spalą się z wierzchu, a w środku będą surowe.
ETAP 6
Usmażone odsączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy oprószone cukrem pudrem.