jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Truskawkowe różyczki na jaglanym spodzie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Co prawda jest trochę zabawy z przygotowaniem tych ciasteczek, jednak widok na talerzu i ich smak rekompensują czas poświęcony na ich przygotowanie.

Truskawkowe różyczki na jaglanym spodzie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Truskawkowe różyczki na jaglanym spodzie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe różyczki na jaglanym spodzie
Myjemy i obieramy truskawki. Przygotowujemy 1 galaretkę truskawkową . Tężejącą galaretką wlewamy do silikonowych foremek w kształcie kwiatów lub zwykłych muffinek do połowy wysokości. W środek każdej wkładamy truskawkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Przygotowujemy drugą galaretką w 100 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć mieszamy ją energicznie z jogurtem. Zalewamy foremki masą jogurtową do końca. Odstawiamy do zastygnięcia. Siekamy lub mielimy obrane migdały. Gotujemy kaszę jaglaną na miękko ze szczyptą soli. Pod koniec gotowania dodajemy migdały. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło - mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy połamane kostki białej czekolady. Mieszamy do chwili gdy się rozpuści. Doprawiamy cukrem brązowym, jeśli lubisz słodkie desery. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy masę jaglaną cienką warstwą. Odstawiamy do ostudzenia. Wycinamy z ostudzonej masy 6 kółek. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę. Dodajemy do niej miętę roztartą w moździerzu z cukrem i cytryną. Smarujemy miętową białą czekoladą wycięte kółka. Na każdym układamy truskawkową różyczkę, 0dekorujemy ją listkami mięty.Rozpuść dwie galaretki arbuzowe i dostaw do schłodzenia. Na odstawionym prostokącie z masy jaglanej ułóż owoce tropikalne w kwiaty. Środki wypełnij ziarnami granatu. Zalej je tężejącą galaretką. Odstaw do schłodzenia.Podawaj ciastka pokrojone w prostokąty, udekorowane odrobiną bitej śmietany i listkami mięty lub melisy.
Truskawkowe różyczki na jaglanym spodzie
Przygotowujemy drugą galaretką w 100 ml wody. Gdy galaretka zacznie tężeć mieszamy ją energicznie z jogurtem.
Truskawkowe różyczki na jaglanym spodzie
Zalewamy foremki masą jogurtową do końca. Odstawiamy do zastygnięcia.