jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Truskawkowe serduszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To szybki deser - ciasteczka z kremu grysikowego w kształcie serc ze świezymi truskawkami w delikatnych płatkach migdałowych.

  Truskawkowe serduszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe serduszka

 

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki grysiku
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • kilka łyżek płatków migdałowych
  • około 50 dag truskawek
  • 10 dag czekolady
  • 1 łyżka wody różanej
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
  • 2 łyżki poppingu (preparowanego amarantusa)
  • listki melisy do dekoracji

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowe serduszka
Gotujemy grysik na gęsto na mleku z dodatkiem cukru. Pod koniec gotowania dodajemy masło i mieszamy dopóki się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia mieszamy od czasu do czasu, by nie zrobił się kożuch. Myjemy i obieramy truskawki. Do foremek w kształcie serc układam na dnie połówki truskawek, posypujemy dno płatkami migdałowymi. Przestudzony krem grysikowy nakładamy do foremek zostawiając miejsce na pół centymetrową warstwę czekolady. Pozostałe truskawki kroimy w kostkę i wciskamy w masę. Topimy czekoladę z dodatkiem wody różanej, dodajemy orzechy- mieszamy i lekko studzimy. Dodajemy popping, mieszamy i uzupełniamy foremki masą czekoladową z różanym aromatem do pełna. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy deserki na talerz. Podajemy udekorowane listkami melisy.
  Truskawkowe serduszka
Gotujemy grysik na gęsto na mleku z dodatkiem cukru.
  Truskawkowe serduszka
Do foremek w kształcie serc układam na dnie połówki truskawek, posypujemy dno płatkami migdałowymi.
  Truskawkowe serduszka
Przestudzony krem grysikowy nakładamy do foremek zostawiając miejsce na pół centymetrową warstwę czekolady.
  Truskawkowe serduszka
Topimy czekoladę z dodatkiem wody różanej, dodajemy orzechy- mieszamy i lekko studzimy. Dodajemy popping

Tagi:

czekolada