mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Truskawkowiec 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto z kremem i polewą

Truskawkowiec 2

Składniki:

Truskawkowiec 2

 

  • Składniki na ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka białego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Składniki na krem:
  • 600 ml mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru białego
  • Składniki na polewę:
  • 1 kg świeżych truskawek
  • 3 galaretki o smaku truskawkowym

Sposób przygotowania:

Truskawkowiec 2
Na początku żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier biały, 1 cukier waniliowy, budyń.Odstawić do wystygnięcia.Zimny wymieszać z masłem. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Na koniec zrobić polewę. Truskawki opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka.Przy użyciu blendera dokładnie zmiksować.Konsystencja powinna być gładka.Garnek postawić na małym ogniu.Zagrzać.Dodać galaretki.Mieszać do momentu,aż galaretki się rozpuszczą. Następnie odstawić garnek w chłodne miejsce do wystygnięcia.Gdy polewa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta. Można dodatkowo udekorować ciasto całymi truskawkami na wierzchu. Ciasto przechowywać w lodówce.Smacznego.