jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Truskawkowy, kruchy torcik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połączenie ciasta kruchego, owoców i czekolady smakuje rewelacyjnie, więc polecam. Na letnie upały deser ten warto podać w towarzystwie gałki ulubionych lodów.

Truskawkowy, kruchy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy, kruchy torcik

CIASTO:Tortownica 24 cm

  • 2 i ¾ szklanki mąki tortowej,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 12 dag masła,
  • 12 dag margaryny,
  • 3 żółtka,

DODATKOWO:

NADZIENIE:

WYKOŃCZENIE:

  • Czekoladę rozpuszczamy. Płynną dekorujemy ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe.

Sposób przygotowania:

Truskawkowy, kruchy torcik

ETAP 1

Truskawkowy, kruchy torcik
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.

ETAP 2

Truskawkowy, kruchy torcik
przygotowane ciasto dzielimy na dwie części

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.

ETAP 3

Truskawkowy, kruchy torcik
większą częścią ciasta wykładamy tortownicę

Mniejszą część ciasta schładzamy, a większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manna.

ETAP 4

Truskawkowy, kruchy torcik
łączymy składniki nadzienia

NADZIENIE: Truskawki myjemy, osuszamy i szypułkujemy. Tak przygotowane przekładamy do miski. Dodajemy do nich mąki.

Całość mieszamy, jednocześnie delikatnie rozgniatając owoce.

Gotową masę truskawkową wykładamy na kruche ciasto.

ETAP 5

Truskawkowy, kruchy torcik
na owoce ścieramy mniejszą część ciasta kruchego

Na owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Torcik pieczemy około 55 minut 180°C do zrumienienia. Gotowe ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy. Płynną dekorujemy ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe.


Tagi:

ciasto deser