Sposób przygotowania:
Truskawkowy, kruchy torcikETAP 1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
ETAP 2
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.
ETAP 3
Mniejszą część ciasta schładzamy, a większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy.
Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manna.
ETAP 4
NADZIENIE: Truskawki myjemy, osuszamy i szypułkujemy. Tak przygotowane przekładamy do miski. Dodajemy do nich mąki.
Całość mieszamy, jednocześnie delikatnie rozgniatając owoce.
Gotową masę truskawkową wykładamy na kruche ciasto.
ETAP 5
Na owoce ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone ciasto.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Torcik pieczemy około 55 minut 180°C do zrumienienia. Gotowe ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
WYKOŃCZENIE: Czekoladę rozpuszczamy. Płynną dekorujemy ciasto. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe.
SylaUla
gusia1000