Sposób przygotowania:
Torcik makowy z figami
Mak sparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z makiem, dodać starte na tarce jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, aromat i skórkę kandyzowaną. Pod koniec delikatnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, śmietanę i żółtka.
Siekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Następnie rozwałkować i włożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową, wyrównać, posmarować białkiem, ułożyć pokrojone figi i pozostałe resztki ciasta.
Piec w temp 180 stopni około 40 minut.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, śmietanę i żółtka.
Siekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.
Następnie rozwałkować i włożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową, wyrównać, posmarować białkiem, ułożyć pokrojone figi i pozostałe resztki ciasta.
Piec w temp 180 stopni około 40 minut.