SUPERPRZEPIS

Torcik makowy z figami

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Torcik makowy z figami Więcej zdjęć (6)

Ciasto kruche z nutką pomarańczy, połączone z makiem, jabłkami i figami jest rewelacyjne. Można go przygotować z gotowej masy makowej.

Składniki:

Torcik makowy z figami

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • Masa makowa:
  • 30-40 dag maku
  • 2 jabłka
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki rodzynek
  • aromat migdałowy
  • aromat pomarańczowy
  • bułka tarta
  • Pozostałe składniki:
  • 2 figi
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Torcik makowy z figami
Mak sparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z makiem, dodać starte na tarce jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, aromat i skórkę kandyzowaną. Pod koniec delikatnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, śmietanę i żółtka.

Siekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.

Następnie rozwałkować i włożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową, wyrównać, posmarować białkiem, ułożyć pokrojone figi i pozostałe resztki ciasta.

Piec w temp 180 stopni około 40 minut. 
Torcik makowy z figami
Z mąki i pozostałych składników zagnieść ciasto.
Torcik makowy z figami
Sparzony mak przemielić w maszyne, dodać pozostałe składniki.
Torcik makowy z figami
Delikatnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą.
Torcik makowy z figami
Ciasto rozwałkować, posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową.
Torcik makowy z figami
Posmarować białkiem i ułożyć pokrojone figi.