Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Truskawkowy obłoczek

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Biszkopt przełożony blatami bezowymi z pysznym truskawkowym kremem. Tort jest bardzo delikatny i lekki. Z chęcią sięga się po następny kawałek.

Truskawkowy obłoczek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy obłoczek

 

 

 

  • KREM TRUSKAWKOWY:
  • 400ml zmiksowanych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 330g śmietanki 30%

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy obłoczek
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać, a kiedy zaczną sztywnieć dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku, a następnie przesiane mąki. Należy je delikatnie wymieszać łopatką. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia nie smarując boków i wyłożyć masę. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć biszkopt i razem z formą z wysokości 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. Wyjąć i przekroić na dwa krążki. BEZY: białka ubijać, a kiedy zaczną sztywnieć ustawić mikser na najwyższych obrotach i zacząć dodawanie cukru. Porcjami, każda następna po rozpuszczeniu się poprzedniej porcji cukru. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masę podzielić na pół i włożyć do dwóch foremek o średnicy 25cm. Nie należy niczym natłuszczać, wystarczy krążek papieru na dnie. Piec w 120*C przez 1,5godz. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. KREM: Galaretkę rozpuścić w wodzie i wystudzić. Wymieszać razem ze zmiksowanymi truskawkami (u mnie mrożone) Zimną kremówkę ubić i połączyć z tężącymi truskawkami. Porcjami i delikatnie. Gęsty krem nałożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć część kremu na pierwszy biszkopt. Przykryć blatem bezowym, wycisnąć krem, biszkopt, krem, blat bezowy i na wierzchu krem truskawkowy. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego!
Truskawkowy obłoczek
Masę bezową włożyć do formy z papierem do pieczenia.
Truskawkowy obłoczek
Zmiksowane truskawki połączyć z rozpuszczonymi galaretkami.
Truskawkowy obłoczek
Ubitą kremówkę delikatnie łączyć z tężejącymi truskawkami.
Truskawkowy obłoczek
Za pomocą rękawa cukierniczego nakładać porcje kremu.