Sposób przygotowania:
Truskawkowy piętrowiec
Biszkopt: Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlać olej oraz dodać mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Wylać masę na brytfannę wyłożoną papierem i piec około 50-55 minut w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu przekroić biszkopt na pół. Krem budyniowy: Z mleka odlać 1/2 szkl, resztę zagotować. W szklance z mlekiem wymieszać budynie oraz cukry. Miszaninę wlać do gotującego się mleka i wymieszać. Gotować 2-3 minuty. Ostudzić. Utrzeć masło. Stopniowo dodawać zimny budyń i ucierać. Krem wyłożyć na połowę biszkoptu. Mus: Truskawki zblendować i przelać do garnka. Zagotować, wsypać galareki, wymieszać i zagotować. Odstawić do przestudzenia. Chłodną, gęstą masę wyłożyć na krem budyniowy. Ma musie truskawkowym ułożyć równomiernie biszkopty. Masa śmietankowa: Zimną śmietanę ubić na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Wlać tężejącą galaretkę (rozpuszczoną w 1/2 szklanki wrzącej wody). Zmiksować i wyłożyć masę na biszkopty. Wierzch przykryć drugim biszkoptem i posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.