SUPERPRZEPIS

Truskawkowy sernik

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Truskawkowy sernik Więcej zdjęć (7)

Sernik z truskawkami na zimno bardzo efektownie wygląda, jest smaczny i łatwy do przygotowania. Polecam.

Składniki:

Truskawkowy sernik

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy sernik
Truskawki umyć, usunąć szypułki. 2/3 włożyć do garnka, zagotować. Wsypać 1 galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać, dosłodzić do smaku, odłożyć w chłodne miejsce.

2 galaretki rozpuścić w 150 ml wody. Pozostałe truskawki zmiksować ( kilka odłożyć do dekoracji).

Ser biały zmiksować z cukrem waniliowym, połączyć z płynną galaretką i zmiażdżonymi truskawkami, osłodzić do smaku cukrem pudrem.

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkoptami, bok połówkami truskawek. Wylać masę serową, wcisnąć pozostałe truskawki, odłożyć do stężenia.

Na wierzch sernika wyłożyć przygotowany tężejący mus, pozostawić do stężenia, ozdobić według uznania.
Truskawkowy sernik
Truskawki zagotować i wymieszać z galaretką
Truskawkowy sernik
Ser zmiksować z jogurtem i cukrem waniliowym
Truskawkowy sernik
Wymieszać z galaretką i zmiksowanymi truskawkami
Truskawkowy sernik
Dno tortownicy wyłożyć okrąłymi biszkoptami
Truskawkowy sernik
Wlać masę serową, odłożyć do stężenia, zalać przygotowanym musem
Truskawkowy sernik
Ozdobić według uznania, odłożyć w chłodne miejsce do stężenia, pokroić