Sposób przygotowania:
Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące
Zielona łąka: jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą - same listki bez łodyżek,dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać.Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c. Po upieczeniu wystudzić. Masa: Truskawki umyć osuszyć część zostawić do dekoracji a część odszypułkować i przekroić na połówki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną.Masę podzielić na pół.Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki. Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać.Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc w celu schłodzenia. Życzę smacznego!
czekoladka_m
2milutka
Dziękuję!
marietta
jaNina