Sposób przygotowania:
Truskawkowy szał
Odlać ok 300 ml mleka, resztę zagotować ze szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części mleka rozrobić budynie i wlać je, kiedy mleko się zagotuje. Intensywnie mieszając gotować kilka min. Blaszkę o wymiarach ok 24x28 wyłożyć folią/papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników, na to wylać gorący budyń wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Całość odstawić do wystudzenia. 2 galaretki truskawkowe zalać ok półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawić na ok 10-15 min, aby żelatyna nam spęczniała. Przebrane truskawki zagotować z odrobiną wody. Doprawić do smaku cukrem i kardamonem . Całość zmiksować blenderem i ponownie zagotować. Zdjąć z palnika i dodać od razu rozrobione galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić aby wystygło. Wylać na budyń zimne i lekko tężejące truskawki i przykryć warstwą herbatników. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki (ja je odwróciłam) i pokryć bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą.
marietta