ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Truskawkowy szał

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zjawiskowe ciasto, idealne na gorące dni. Harmonia smaków pieści nasze kubki smakowe i rozpala zmysły do czerwoności.

Truskawkowy szał Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Truskawkowy szał

 

 

  • Masa budyniowa:

 

  • 4 budynie waniliowe bez cukru
  • 1l mleka
  • 170 g masła/margaryny
  • 1 szkl cukru

 

  • dodatkowo:

 

  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • czekolada
  • herbatniki

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy szał
Odlać ok 300 ml mleka, resztę zagotować ze szklanką cukru i masłem/margaryną. W pozostałej części mleka rozrobić budynie i wlać je, kiedy mleko się zagotuje. Intensywnie mieszając gotować kilka min. Blaszkę o wymiarach ok 24x28 wyłożyć folią/papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników, na to wylać gorący budyń wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Całość odstawić do wystudzenia. 2 galaretki truskawkowe zalać ok półtorej szkl zimnej przegotowanej wody i odstawić na ok 10-15 min, aby żelatyna nam spęczniała. Przebrane truskawki zagotować z odrobiną wody. Doprawić do smaku cukrem i kardamonem . Całość zmiksować blenderem i ponownie zagotować. Zdjąć z palnika i dodać od razu rozrobione galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić aby wystygło. Wylać na budyń zimne i lekko tężejące truskawki i przykryć warstwą herbatników. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym pod koniec dodając ser mascarpone. Gotowe ciasto wyjąć z blaszki (ja je odwróciłam) i pokryć bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i czekoladą.
Truskawkowy szał
Z czekoladą, czy bez smakuje równie idalnie.
Truskawkowy szał
Etap 2: Jak dla mnie najlepsze z filiżanką aromatycznej kawy.