mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Truskawkowy tunel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, truskawkowy tunel- niezwykły w smaku.

Truskawkowy tunel

Składniki:

Truskawkowy tunel

 

  • 5 jajek
  • 300 g miałkiego cukru
  • 150 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 120 g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku
  • 250 g masła
  • 80 g marmolady morelowej
  • 250 g truskawek
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Truskawkowy tunel
Białka i żółtka ubić osobno, każde z 75 g cukru. Obie masy połączyć ze sobą i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość połączyć. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia , przełożyć na blachę i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upiecznieu ciasto ostudzić i usunąć papier. Nastepnie 200 ml mleka zagotować ze 150 g cukru. Resztę mleka połączyć z budyniem i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić . Masło utrzeć i doać do masy. Ciasto przekroić wzdłuż na dwa szerokie pasy. Formę wyłozyć folią spożywczą. 1 płat włożyć do formy. Wewnętrzną stronę posmarować marmoladą. Część truskawek pokroić na plasterki i wyłożyć nimi ściany tunelu, po czym wypełnić go 1/2 kremu oraz resztą owoców i przykryć drugą częścią ciasta. Następnie całość schłodzić i wyjąć z formy. Posmarować pozostałym nadzieniem i posypać wiórkami kokosowymi. Ponownie wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

Tagi:

jajko jajka