monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Trussssskawkowa bomba

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Już tak dawno nie przygotowałam jakiegoś ładnego ciasta i wczoraj popełniłam to cudo,żeby się upewnić czy jeszcze pamiętam i wyszło całkiem dobrze, co o tym myślicie?

Trussssskawkowa bomba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trussssskawkowa bomba

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 500 g truskawek
  • 350 g serka waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dekoracja:
  • 330 ml kremówki
  • Śmietan-fix
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • Czerwony barwnik
  • 5-6 truskawek
  • Dodatkowo:
  • 6-7 biszkoptów
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego

 

Sposób przygotowania:

Trussssskawkowa bomba
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek. Wymieszać. Odłożyć na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do do prostokątnej formy o wymiarach 23X28 cm piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Zimny biszkopt pokroić na 4 równe paski. Miskę wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Dwa kawałki biszkoptu ułożyć dookoła jako rant ciasta. Na dno dopasować pozostałe kawałki ciasta. Do rondelka przełożyć dżem i go rozgrzać. Ciepłym posmarować kawałki biszkopta. Masa: Owoce umyć, osuszyć i 300 g zblendować z cukrem pudrem. A resztę pokroić na małe kawałki. Do zblendowanych truskawek dodać serek i dobrze wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, ostudzić. Dodać 2 łyżki masy i dobrze wymieszać. Następnie wlewać zawiesinę stopniowo do masy i dobrze wymieszać. Na koniec dodać kawałki truskawek. Tak przygotowana masę delikatnie przelać do miski z biszkoptem. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Położyć talerzyk, obciążyć np. słoikiem z dżemem i odłożyć do lodówki na noc. Dekoracja: Następnego dnia kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Odłożyć około 2 łyżki ubitej śmietany. Do reszty dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Nałożyć całość na torcik i wyrównać. Do pozostałej śmietany dodać barwnik i wymieszać. Udekorować według uznania kolorową śmietana i truskawkami. Schłodzić około 2-3 godziny. Smacznego!
Trussssskawkowa bomba
zblendowane truskawki wymieszać z serkiem
Trussssskawkowa bomba
biszkopt posmarować rozpuszczonym dżemem
Trussssskawkowa bomba
delikatnie wlać masę truskawkową i ułożyć biszkopty
Trussssskawkowa bomba
udekorować według swojego gustu