Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Trzy placki drożdżowe z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Może pora nie jest odpowiednia na taki przepis ale placek jest bardzo dobry w miarę szybki i zawsze wychodzi

Trzy placki drożdżowe z makiem

Składniki:

Trzy placki drożdżowe z makiem

 

  • 60 dkg mąki
  • 2jaja +3 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25dkg masła lub margaryny
  • MASA MAKOWA:
  • 40 dkg maku gotować 15 minut w mleku zmielić 3 razy
  • dodać 3 żółtka , aromat migdałowy , (bakalie jak ktoś lubi )
  • 2 łyżki roztopionego masła , cukru do smaku , 2-3 łyżki miodu
  • na koniec piane z trzech białek
  • Mak można ugotować , zmielić dużo wcześniej i zamrozić a po odmrożeniu dodać wszystkie składniki

 

 

Sposób przygotowania:

Trzy placki drożdżowe z makiem
Mąkę wsypać do dużej miski , dodać masło i zrobić tak jakby kruszonkę , dodać cukier , cukier waniliowy , sól , jaja i żółtka
Drożdże rozmieszać w śmietanie i wlać do mąki
Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 3 części
Rozwałkować 3 placki i przekładać masą makową
Tak przygotowany placek zostawić najlepiej na noc w chłodnym miejscu , przed pieczeniem wierzch placka posmarować roztrzepanym jajkiem
Piec oko. 30-40 minut w 175*C w zależności od piekarnika