Sposób przygotowania:
Sushi Maki
PRZYGOTOWANIE RYŻU Ryż płukać aż woda będzie przezroczysta, Do wypłukanego ryżu wlewamy 1.5 szklanki wody, Od zagotowania gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Pod przykryciem, Odstawiamy i wlewamy 2 łyżeczki octu ryżowego, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru delikatnie mieszamy i odstawiamy aż wystygnie. PRZYGOTOWANIE SUSHI Na macie bambusowej rozkładam folię spożywczą przezroczystą ( ponieważ ryż nie wchodzi w szparki maty) Na matę kładziemy listek NORI na którym rozprowadzamy nie za grubą warstwę ryżu, Następnie 3 cm od brzegu arkusza wodorostów nakładamy na ryż cieniutko WASABI, MAJONEZ , Potem układamy OGÓREK , AWOKADO, SURIMIlub ŁOSOSIA WĘDZONEGO, lub KAWIOR, lub KREWETKI, Zaginamy matę w kierunku środka, lekko dociskamy, rolujemy do końca przesuwając matę, Ostrym nożem bez ząbków kroimy na niewielkie części, Kawałeczki sushi maczamy w sosie sojowym SMACZNEGO!!!