anuleczka101

anuleczka101

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sushi Maki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne Sushi na każdą okazję, taką ciekawostką zrobisz furrorę na Imprezach swojej rodzinie i znajomym POLECAM:)

Sushi Maki

Składniki:

Sushi Maki

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 2 łyżeczki ocet ryżowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • matę bambusowa do rolowania
  • ostry nóż bez ząbków
  • 4 płaty nori - prasowane algi
  • wasabi
  • majonez
  • sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman)
  • 1 świeży ogórek, podzielony na 8 części( kroimy wzdłuż ) usuwamy nasiona
  • 1 awokado, pokrojone w cienkie paseczki
  • 1 długie surimi lub paluszki krabowe
  • krewetki( uprzednio delikatnie sparzyć )
  • kawior
  • łosoś wędzony

 

Sposób przygotowania:

Sushi Maki
PRZYGOTOWANIE RYŻU Ryż płukać aż woda będzie przezroczysta, Do wypłukanego ryżu wlewamy 1.5 szklanki wody, Od zagotowania gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Pod przykryciem, Odstawiamy i wlewamy 2 łyżeczki octu ryżowego, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru delikatnie mieszamy i odstawiamy aż wystygnie. PRZYGOTOWANIE SUSHI Na macie bambusowej rozkładam folię spożywczą przezroczystą ( ponieważ ryż nie wchodzi w szparki maty) Na matę kładziemy listek NORI na którym rozprowadzamy nie za grubą warstwę ryżu, Następnie 3 cm od brzegu arkusza wodorostów nakładamy na ryż cieniutko WASABI, MAJONEZ , Potem układamy OGÓREK , AWOKADO, SURIMIlub ŁOSOSIA WĘDZONEGO, lub KAWIOR, lub KREWETKI, Zaginamy matę w kierunku środka, lekko dociskamy, rolujemy do końca przesuwając matę, Ostrym nożem bez ząbków kroimy na niewielkie części, Kawałeczki sushi maczamy w sosie sojowym SMACZNEGO!!!