Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Tuńczyk z puszki na francuskim cieście :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybka , prosta zapiekanka .

Tuńczyk z puszki na francuskim cieście :

Składniki:

Tuńczyk z puszki na francuskim cieście :

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
  • 1 puszka tuńczyka w oleju ( w kawałkach )
  • 2 cebule
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko

 

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z puszki na francuskim cieście :
Tuńczyka odsączyć dokładnie z oleju i rozkruszyć na kawałki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na złoto ja łyżce oleju. Dodać do niej pokrojone w paseczki papryki . Smażyć chwilę aż papryka zmięknie ( 2 minuty ) .Wymieszać delikatnie w miseczce z tuńczykiem , posolić i popieprzyć do smaku .Rozmrożone ciasto francuskie przekroić na 3 części . Na blachę wyłożona papierem do pieczenia położyć dwa kawałki ciasta .Z trzeciej części zrobić brzegi wokół ciasta .Wyłożyć tuńczyka z cebulą i papryką . Z pozostałego ciasta zrobić kratkę na tuńczyku. Posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem . Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut aż ciasto zrobi się złote. Podawać na ciepło lub zimno .

Tagi:

ciasto