madzik925

madzik925

Kucharz
[Przepisów: 5]

Tuńczyk z ryżem i sosem bolognese własnej roboty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 380
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i aromatyczny tuńczyk z ryżem i sosem bolognese własnej roboty. Doskonałe szybkie danie w sam raz na obiad.

Tuńczyk z ryżem i sosem bolognese własnej roboty

Składniki:

Tuńczyk z ryżem i sosem bolognese własnej roboty

 

  • 300 g pomidorów (Najlepiej od babci ze szklarni ;) )
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 g ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok 120 g)
  • 30 g fasolki szparagowej zielonej
  • przyprawa do kuchni włoskiej
  • przyprawa spaghetti bolognese (ilość wedle uznania)
  • pieprz
  • sól
  • ząbek czosnku drobno siekany (opcjonalnie)
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego (również opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Tuńczyk z ryżem i sosem bolognese własnej roboty
Obieramy pomidorki ze skóry i siekamy na mniejsze kawałki.Przyprawy oraz jogurt wsadzamy łączymy z pomidorami. Następnie wszystko razem miksujemy aż osiągniemy gęstą konsystencję. Następnie podgrzewamy na wolnym ogniu. Doprawiamy wedle uznania przyprawami. Ryż gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż do uzyskania miękkości (ok 20-30 min). Tuńczyka odcedzamy z wody, mieszamy z sosem ( możemy najpierw podgrzać sos i dopiero później połączyć z tuńczykiem bądź na odwrót - kolejność dowolna). Fasolkę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do momentu aż będzie miękka.