kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 858]

Turecki Menemen

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycyjne tureckie danie śniadaniowe, które potrafi sprawić, że dzień zaczyna się naprawdę smakowicie. Połączenie papryki, pomidorów i jajka jest przepyszne i sycące, a w dodatku pełne witamin.

 Turecki Menemen

Składniki:

Turecki Menemen

 

 

Sposób przygotowania:

Turecki Menemen
Cebule siekamy w piórka, czosnek przeciskamy, paprykę kroimy w paski. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, gdy będzie ciepła dodajemy cebulę z czosnkiem i przesmażamy aż będzie zeszklona. Dodajemy pokrojoną paprykę i kilka minut przesmażamy razem, a następnie dokładamy pomidory i doprawiamy ostrą papryką, oregano, świeżo mielonym pieprzem i solą. Redukujemy. W warzywnej masie przygotowujemy 4 wgłębienia i do każdego wbijamy jajko. Podsmażamy aż jajka się zetną. Jajka solimy i pieprzymy. Całość dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub natka pietruszki.

Tagi:

jajko jajka