Sposób przygotowania:
Tuszka z ryżowym nadzieniem
Kurczaka myjemy i osuszamy. Osuszonego układamy na desce piersiami do dołu. Za pomocą ostrego noża nacinamy jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Luzujemy kurczaka usuwając korpus.Sprawionego kurczaka rozkładamy. Mięso przyprawiamy świeżo mieloną solą morską, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do chłodu na około 1-2 godziny. Między czasie przygotowujemy nadzienie. Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Na oleju rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość doprawiamy i smażymy do momentu jak grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchew. Składniki podlewamy około 1/3 szklanki wody i dusimy, by marchew delikatnie zmiękła. Woda powinna odparować. Przygotowane warzywa zdejmujemy z ognia. Dodajemy do nich ryż oraz posiekaną natkę pietruszki. Gotowy farsz doprawiamy do smaku. Farszem napełniamy kurczaka (wykładamy na środek rozłożonego mięsa) i dokładnie zszywamy. Związujemy nóżki. Gotowego kurczaka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu piersiami do góry. Wierzch smarujemy olejem. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczmy około 1,5 godziny. Smacznego!
Weronika91