Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Kurczak z nadzieniem ryżowym.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie dla osób lubiących połączenie mięsa z owocami.

Kurczak z nadzieniem ryżowym.

Składniki:

Kurczak z nadzieniem ryżowym.

 

  • 1 świeży kurczak
  • 1 szklanka ugotowanego w osolonym wrzątku ryżu(na sypko)
  • 8 plastrów ananasa z puszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka rodzynek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • odrobina oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak z nadzieniem ryżowym.
Kurczaka umyć,osuszyć,natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą i pieprzem.Do ugotowanego ryżu dodać 4 plastry pokrojonych w kostkę ananasów,sparzone wrzątkiem i odcedzone rodzynki,łyżeczkę słodkiej papryki.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę,zeszklić na gorącym oleju,dodać do ryżu.Lekko doprawić(w razie potrzeby solą) pieprzem.Składniki farszu dokładnie wymieszać,nadziać kurczaka,zszyć,umieścić w brytfance.Polać niewielką ilością oleju.Na dno brytfanki wlać odrobinę wody.Piec w 220*C około godziny,często podlewając sosem powstałym z pieczenia.4 plastry ananasa odsączyć z zalewy,dokładnie osuszyć,zrumienić na łyżce masła.Udekorować nimi upieczonego kurczaka.Smacznego :-)