Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Tutti-Frutti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mniam mniam mniam co więcej :p

Tutti-Frutti

Składniki:

Tutti-Frutti

 

  • 2,5 szklanki mąka tortowa,
  • 5 sztuk jaja,
  • 1 sztuka cukier waniliowy,
  • 2,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 sztuka margaryna w kostce,
  • 4 łyżki smietana 18%,
  • 1 kg jabłka kwaśne,
  • 1 torebka kisiel wiśniowy lub truskawkowy,
  • do posypania cynamon Prymat,
  • 1 szklanka cukier

 

Sposób przygotowania:

Tutti-Frutti
Na stolnicę wysypujemy mąkę i oddzielamy żółtka od białek (żółtka dodajemy do mąki czyli do ciasta a białka do miseczki) do tego wsypujemy cukier waniliowy , proszek do pieczenia , śmietanę oraz margarynę.
Przy użyciu noża gnieciemy ciasto.

Po zagnieceniu ciasta dzielimy go na pół i jedyną połowę wsadzamy do zamrażalnika a drugą rozprowadzamy ręka na prostokątnej foremce wysmarowanej masłem lub margaryną .

Obieramy jabłka ze skórki i kroimy od razu na ciasto.
Posypujemy cynamonem i odrobiną cukru kryształu .

Przechodzimy dalej:
Do wybitych wcześniej do miseczki białek dodajemy odrobinę soli.
I ubijamy pianę , po ubiciu dodajemy 1 kisiel oraz 1 szklankę cukru.
Tak ubitą pianę wykładamy na jabłka , a ciastem z zamrażalnika robimy górę czyli ścieramy na tarce jarzynowej..
Wszystko to pieczemy w piekarniku w temperaturze 150stopni około 45minut.

SMACZNEGO!