Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Twarożkowe bułeczki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z takiego ciasta można upiec bułeczki nadziewane konfiturami.

Twarożkowe bułeczki.

Składniki:

Twarożkowe bułeczki.

 

  • ser twarogowy 1/2 kg
  • mąki 6 szkl
  • masło 5 dag
  • cukier puder 5 łyżek
  • jajko 2 szt
  • żółtka 3 szt
  • otarta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Twarożkowe bułeczki.
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać ser twarogowy, 2 żółtka cukier puder, masło, jajka, skórkę pomarańczową i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Następnie z ciasta utoczyć wałek, pokroić na kawałki, formować małe bułeczki, Ułożyć na przygotowanej blaszce. Posmarować żółtkiem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 na złoty kolor.