Sposób przygotowania:
Tygryski
Przesiewamy cukier puder i zagniatamy go z posiekanym masłem. Dodajemy białka, sól, aromat migdałowy oraz skórkę cytrynową - wszystko razem zagniatamy na gładką masę. Dzielimy na dwie części i do każdej dodajemy po połowie mąki mąki. Do jednej z części dodajemy też kakao. Każdą część oddzielnie zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na miń 2h. Ciasto wyjmujemy z lodówki i każdą część rozwałkowujemy przez folię spożywczą na grubość ok. 3mm. Powstałe placki ciasta dzielimy na paski równej szerokości – ok. 6cm, i układamy je na folii spożywczej kolorami na zmianę. Na co trzeciej warstwie układamy migdały w dwóch rzędach (równoległych do dłuższej krawędzi ciasta). Gdy ułożymy wszystkie warstwy z pasków ciasta i migdałów, powstałą sztabkę delikatnie wyrównujemy wałkując wałkiem, aby ciasto się połączyło i migdały się ładnie ułożyły. Następnie wyrównane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 2h (aby ciasto dobrze stwardniało ale nie zamarzło na kamień). Wyjmujemy stwardniałą sztabkę z zamrażarki i stopniowo odwijając z folii kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5cm. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem 10-15min w temp 185 stopni.