e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Tymbaliki śledziowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

..czyli galaretki z rybą, oliwkami, kaparami i żurawiną

 Tymbaliki śledziowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymbaliki śledziowe

 

  • 2 płaty śledziowe a`la matjas (150g)
  • 10 oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki żurawiny
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka octu 10%
  • kilka gałązek koperku
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tymbaliki śledziowe
Śledzie pokroić w kostkę, oliwki w talarki. Przygotować 8 filiżanek. Na dnie każdej filiżanki, ułożyć gałązkę koperku (resztę posiekać i odłożyć), następnie oliwki, kapary, śledzie i żurawinę. Żelatynę wsypać do miseczki, zalać zimną wodą, odczekać aż napęcznieje. Dodać do gorącego bulionu, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać ocet, pieprz i resztę koperku. Zalać składniki. Po ostudzeniu, wstawić do lodówki na noc. Aby wyjąć galaretki z filiżanek, należy zanurzyć je na chwilę w ciepłej wodzie i przełożyć na talerzyk. Smacznego!
 Tymbaliki śledziowe
Na dnie każdej filiżanki, ułożyć gałązkę koperku, oliwki, kapary
 Tymbaliki śledziowe
Śledzie pokroić w kosteczkę, następnie przełożyć do filiżanek razem z żurawiną
 Tymbaliki śledziowe
Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie, dodać ocet, pieprz i resztę koperku
 Tymbaliki śledziowe
Bulionem zalać składniki, po ostudzeniu, wstawić do lodówki na noc

Tagi:

kapary