Sposób przygotowania:
Tymiankowo-cytrynowy kurczak pieczony
Kurczaka umyłam i osuszyłam. Do środka wsypałam trochę soli i pieprzu, a także gałązki świeżego tymianku i obrane ząbki czosnku. Cytrynę sparzyłam i przekroiłam na pół, jedną połówkę odłożyłam, a drugą pokroiłam na cztery części wcisnęłam do środka. Kurczaka spięłam dokładnie szpilkami. Z zewnątrz obsypałam go solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i papryką, a następnie skropiłam olejem i wtarłam przyprawy w skórę ptaka. Brytfannę z tak przygotowanym kurczakiem wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. W trakcie ok. 2 godzinnego pieczenia co jakiś czas podlewałam kurczaka wytwarzającym się sosem, a po godzinie pieczenia skropiłam go sokiem z odłożonej połówki cytryny. Po 2 godzinach pieczenia, kurczak był pięknie zrumieniony, a po nakłuciu z uda wypłynął przezroczysty płyn – znak, że mięso było gotowe.