dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Tymiankowo-cytrynowy kurczak pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczny kurczak nadziewany tymiankiem, cytryną i czosnkiem

Tymiankowo-cytrynowy kurczak pieczony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tymiankowo-cytrynowy kurczak pieczony

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowo-cytrynowy kurczak pieczony
Kurczaka umyłam i osuszyłam. Do środka wsypałam trochę soli i pieprzu, a także gałązki świeżego tymianku i obrane ząbki czosnku. Cytrynę sparzyłam i przekroiłam na pół, jedną połówkę odłożyłam, a drugą pokroiłam na cztery części wcisnęłam do środka. Kurczaka spięłam dokładnie szpilkami. Z zewnątrz obsypałam go solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i papryką, a następnie skropiłam olejem i wtarłam przyprawy w skórę ptaka. Brytfannę z tak przygotowanym kurczakiem wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. W trakcie ok. 2 godzinnego pieczenia co jakiś czas podlewałam kurczaka wytwarzającym się sosem, a po godzinie pieczenia skropiłam go sokiem z odłożonej połówki cytryny. Po 2 godzinach pieczenia, kurczak był pięknie zrumieniony, a po nakłuciu z uda wypłynął przezroczysty płyn – znak, że mięso było gotowe.
Tymiankowo-cytrynowy kurczak pieczony
Umytego kurczaka faszeruję czosnkiem, cytruną i tymiankiem
Tymiankowo-cytrynowy kurczak pieczony
Spinam szpilkami, a w skórę wcieram przyprawy
Tymiankowo-cytrynowy kurczak pieczony
Po ok. 2 godzinach pieczenia: wspaniały soczysty kurczak z chrupiącą skórką