motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Ucierana babka Hani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna babka ucierana, idealna w Wielkanoc.

Ucierana babka Hani

Składniki:

Ucierana babka Hani

 

  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dkg mąki
  • 4 jajka
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • ½ łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ucierana babka Hani
Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć margarynę. Następnie dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku. Dokładnie utrzeć. Następnie dodać mąkę, wymieszaną proszkiem do pieczenia. Wlać mleko oraz ocet. Cały czas ucierać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do natłuszczonej i wysmarowanej bułką tartą formy na babkę. Piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po ostudzeniu babkę można polać polewą lub lukrem. Bardzo pyszne ciasto, zawsze piekę je na Święta Wielkanocne. Polecam!!!

Tagi:

jajko jajka