Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z czarną porzeczką
Jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Następnie do zmiksowanych z cukrem jajek dodać olej i miksować wszystko jeszcze przez chwilę na niedużych obrotach. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski ze zmiksowanymi jajkami, cukrem i olejem. Mąki i proszek wymieszać z pozostałymi uwierconymi składnikami delikatnie za pomocą łyżki. Opłukane i oczyszczone porzeczki przełożyć do głębokiego talerza i obsypać je dwiema łyżkami mąki pszennej, wymieszać porzeczki z mąką, by porzeczki się nią pokryły. Dodać większą część obsypanych mąką porzeczek do surowego jeszcze ciasta powstałego z połączenia wszystkich pozostałych składników. Dodane porzeczki delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do tortownicy (użyłam małej tortownicy o średnicy 22 cm). Na wierzch ciasta przesypać resztę porzeczek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę do tak zwanego "suchego patyczka". Upieczone i przestygnięte ciasto obsypać cukrem pudrem przesianym przez sitko.