nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Ucierane ciasto z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Puszyste, mięciutkie, solidnie wyrośnięte ciasto z czarnymi porzeczkami. Ciasto jest odpowiednio słodkie i ma przyjemny kwaskowaty posmak dzięki porzeczkom.

Ucierane ciasto z czarną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane ciasto z czarną porzeczką

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z czarną porzeczką
Jajka utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Następnie do zmiksowanych z cukrem jajek dodać olej i miksować wszystko jeszcze przez chwilę na niedużych obrotach. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski ze zmiksowanymi jajkami, cukrem i olejem. Mąki i proszek wymieszać z pozostałymi uwierconymi składnikami delikatnie za pomocą łyżki. Opłukane i oczyszczone porzeczki przełożyć do głębokiego talerza i obsypać je dwiema łyżkami mąki pszennej, wymieszać porzeczki z mąką, by porzeczki się nią pokryły. Dodać większą część obsypanych mąką porzeczek do surowego jeszcze ciasta powstałego z połączenia wszystkich pozostałych składników. Dodane porzeczki delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do tortownicy (użyłam małej tortownicy o średnicy 22 cm). Na wierzch ciasta przesypać resztę porzeczek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę do tak zwanego "suchego patyczka". Upieczone i przestygnięte ciasto obsypać cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Ucierane ciasto z czarną porzeczką
Jajka utarte z cukrem i olejem za pomocą miksera.
Ucierane ciasto z czarną porzeczką
Oczyszczone czarne porzeczki obsypane i wymieszane z pszenną mąką.
Ucierane ciasto z czarną porzeczką
Większa część porzeczek dodana i wmieszana do surowego jeszcze ciasta.
Ucierane ciasto z czarną porzeczką
Surowe jeszcze ciaato przelane do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia.

Tagi:

jajko jajka