Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą
Wiśnie myjemy i osuszamy. Tak przygotowane drylujemy. Czekoladę kroimy w kostkę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do miski wkładamy margarynę oraz cukier. Razem ucieramy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy mleko. Po dokładnym wymieszaniu do masy dodajemy stopniowo ubitą pianę. Delikatnie łączymy ją z ciastem. Do gotowego ciasta wsypujemy czekoladę. Mieszamy całość. Gotowe ciasto wykładamy warstwami ma blaszkę. Najpierw wykładamy 1/3 ciasta. Na ciasto wykładamy część wiśni. Na to wykładamy kolejną część ciasta i ponownie część wiśni. Całość przykrywamy ostatnią częścią Ciasto pieczemy około 45 minut w 180˚C.