czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ucierane ciasto ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu, delikatnie wilgotne i cudownie cytrynowe... Pychota! Możecie użyć dowolnych owoców.

Ucierane ciasto ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ucierane ciasto ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto ze śliwkami
Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać całe jajka, stale ucierając. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do ciasta dodawać na przemian przesianą mąkę oraz śmietanę. na koniec dodać nasiona wanilii oraz startą skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24 cm. Na wierzchu ułożyć przepołowione, pozbawione pestek śliwki. Piec około 50 minut w temp. 180 st.
Ucierane ciasto ze śliwkami
Ze skłądników utrzeć ciasto, przelać do tortownicy
Ucierane ciasto ze śliwkami
na cieście rozłożyć prze pełowione śliwki