iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ucierane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto jak najbardziej odpowiednie na taka porę roku, a do tego jest bardzo proste i bardzo smaczne.

Ucierane z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ucierane z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ucierane z jabłkami
Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, następnie wymieszać z cukrem i kaszką manną. Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania do masy dodawać po jednym żółtku na zmianę z przesiana mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao. Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie na dnie rozsmarować ciasto jasne, a na nim ciasto z kakao i na wierzchu poukładać jabłka. Piec w temp. 180st około 40 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Ucierane z jabłkami
Do utartego i gładkiego ciasta dodać pianę z białek.
Ucierane z jabłkami
Do jednej części ciasta dodać kakao i wymieszać.
Ucierane z jabłkami
Ciasto jasne rozsmarować w formie a na nim ciasto z kakao.
Ucierane z jabłkami
Jabłka ułożyc na wierzchu ciasta i upiec.