Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Udka drobiowe z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i aromatyczne udka z kurczaka powiązane słodyczą z powideł śliwkowych i mieszanką przypraw.

Udka drobiowe z powidłami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka drobiowe z powidłami

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 3 łyzki miodu
  • 3 łyżeczki bułki tartej
  • olej do natłuszzcenia blachy

Sposób przygotowania:

Udka drobiowe z powidłami
Udka z kurczaka opłukać ,osyszyć i oddzielić pałki od udek. Wszystkie przyprawy z bułką tartą wymieszać ze sobą i dokładnie natrzeć mięso. Odstawić na 30 minut. Powidła śliwkowe wymieszać z miodem i odstawić. Blachę natłuścić olejem i ułożyc udka z kurczaka. Piec ok 40 minut. Po tym czasie polać po całości powidłami i zapiec kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyporcjować.
Udka drobiowe z powidłami
Udka należy odzielić od pałek i natrzec przyprawami.