Sposób przygotowania:
Udka duszone w ziołach z pieczarkami
Udka płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Przygotowujemy mieszankę przypraw, nacieramy nimi mięso i wkładamy do garnka lub gąsiorka, wlewamy resztę mieszanki i zalewamy wodą. Dusimy ok. 1h, następnie odkrywamy. Zostawiamy na ogniu dopóki mięso nie będzie miękkie. Na koniec wyciągamy udka, a do powstałego sosu dodajemy poszatkowany koperek i wkładamy z powrotem mięso, dusimy jeszcze ok. 5 - 10 min. Miks Pieczarkowy: Czosnek i cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, następnie przekładamy do miski. Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Smażymy na tłuszczu po cebuli. Kiedy prawie cały płyn z pieczarek odparuje dodajemy cebulę z czosnkiem. Pieczarki przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gorących pieczarek dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i ser żółty i mieszamy. Sposób podania: Udko wykładamy na talerz i polewamy (niezbyt obficie) powstałym sosem, wykładamy na nie miks z pieczarek i podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. SMACZNEGO!!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;)
msewka