kaha87ha

kaha87ha

Kucharz
[Przepisów: 16]

Udka duszone w ziołach z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne udka, które zrodziły się w mojej głowie na święta. Kilka razy wypróbowałam, dotarłam przepis i dzielę się nim z wami moi drodzy.

Udka duszone w ziołach z pieczarkami

Składniki:

Udka duszone w ziołach z pieczarkami

 

  • 4-5 udek
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • pęczek koperku
  • 1 kostka rosołowa

 

 

  • Miks pieczarkowy:
  • 0,8 kg pieczarek
  • 2 nieduże białe cebule
  • 2 nieduże czerwone cebule
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 2 garście drobno startego sera żółtego
  • 2 pęczki natki
  • sól i pieprz
  • Przyrządy potrzebne do przygotowania:
  • deska do krojenia
  • nóż
  • garnek lub gąsiorek z przykrywką
  • patelnia
  • szklanka
  • łyżka
  • łyżeczka

Sposób przygotowania:

Udka duszone w ziołach z pieczarkami
Udka płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Przygotowujemy mieszankę przypraw, nacieramy nimi mięso i wkładamy do garnka lub gąsiorka, wlewamy resztę mieszanki i zalewamy wodą. Dusimy ok. 1h, następnie odkrywamy. Zostawiamy na ogniu dopóki mięso nie będzie miękkie. Na koniec wyciągamy udka, a do powstałego sosu dodajemy poszatkowany koperek i wkładamy z powrotem mięso, dusimy jeszcze ok. 5 - 10 min. Miks Pieczarkowy: Czosnek i cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, następnie przekładamy do miski. Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Smażymy na tłuszczu po cebuli. Kiedy prawie cały płyn z pieczarek odparuje dodajemy cebulę z czosnkiem. Pieczarki przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gorących pieczarek dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki i ser żółty i mieszamy. Sposób podania: Udko wykładamy na talerz i polewamy (niezbyt obficie) powstałym sosem, wykładamy na nie miks z pieczarek i podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. SMACZNEGO!!!! Każdego kto spróbuje proszę o komentarzyk ;)