kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Udka indyka z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sprawi że obiadek jest prawdziwą ucztą.

Udka indyka z sosem pieczarkowym

Składniki:

Udka indyka z sosem pieczarkowym

 

  • 2 udka indyka
  • 8 plasterków szynki
  • 6 łyżek oleju
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 1/2 l rosołu drobiowego
  • 1/2 l czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta słodkiej papryki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz biały mielony
  • 125 ml słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Udka indyka z sosem pieczarkowym
Oprószamy mięso solą i pieprzem a potem podsmażamy kilka minut na oleju.Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym (lub zwykłej brytfance) i posypujemy posiekaną drobno cebulą.Dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki, pokrojoną w kosteczkę szynkę i zalewamy rosołem.Pieczemy 60 minut w temperaturze 200*C.Kilka razy polewamy sosem z dna.Po tym czasie wyjmujemy mięso a do sosu wlewamy wino i śmietankę.Gotujemy.Doprawiamy solą,pieprzem i papryką.Podajemy z warzywami,polane sosem i posypane posiekaną natką pietruszki.Smacznego!!!

Tagi:

szynka indyk