Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Udka kacze pieczone w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Zachęcam do przygotowania pieczonych udek z kaczki, są aromatyczne i łatwe w przygotowaniu, mięso jest soczyste, łatwo odchodzi od kości i ma smaczną chrupiącą skórkę. Naprawdę warto !

Udka kacze pieczone w piekarniku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka kacze pieczone w piekarniku

 

  • 4 kacze udka
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • słodka papryka (mielona)
  • 1 łyżka majeranku (suszony)
  • przyprawy: sól

Sposób przygotowania:

Udka kacze pieczone w piekarniku
► Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć nadmiar tłuszczu i natrzeć solą, słodką papryką i majerankiem / odstawić na chwilę /. 

► W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ze wszystkich stron. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu skórą do góry. Mięso przykryć ( ja przykryłem drugim takim samym naczyniem żaroodpornym ) i piec przez około 90 minut w temperaturze 180 C / Termoobieg /. Udka obracać co jakiś czas, aż będą miękkie a skórka równomiernie zrumieniona.
Udka kacze pieczone w piekarniku
W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ze wszystkich stron - następnie przełożyć je do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku.
Udka kacze pieczone w piekarniku
Mięso natrzeć solą - słodką papryką i majoranem / odstawić na chwilę /.
Udka kacze pieczone w piekarniku
Udka kacze umyć - osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć nadmiar tłuszczu.

Tagi:

przyprawy