Sposób przygotowania:
Kacze udka z sosem jabłkowo-imbirowym
Udka kacze umyć i osuszyć. Przygotować marynatę z oliwy, sosu sojowego i octu. Zetrzeć na tarce imbir około 1 łyżeczki i dodać do marynaty. Natrzeć mięso i odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Najlepiej na noc. Jabłka obrać ze skórki, pokroić pozbywając się gniazd nasiennych. Włożyć do naczynia żaroodpornego i skroić resztę imbiru. Cebulę pokroić w piórka i dołożyć do jabłek. Wyłożyć na to udka, wlewając również marynatę. Piec w temperaturze 180*C przez 1 h 45 min albo dłużej w zależności od wielkości udek. W trakcie pieczenia warto udka przewrócić i zlać trochę płynu z wytopienia. Tak żeby udka się piekły, a nie gotowały. Po upieczeniu jabłka potraktowałam blenderem, ale to nie jest konieczne. Podawać z ziemniakami. Smacznego!