Sposób przygotowania:
Piersi kacze w marynacie
Naprzód opłukać pierś i oddzielić kość od mięsa. Potem obrać główki czosnku i wrzucić do miski i zalać winem czerwonym półwytrawnym. Piersi oddzielić na pół na wzdłuż i naciąć nożem na ukośną kratkę, włożyć do marynaty winno-czosnkowej. Wstawić do lodówki pod przykryciem i po jakimś czasie obrócić na drugą stronę i ponownie zamknąć w lodówce. Po godzinie wyjąć miskę z zawartością, a piersi wyjąć na deskę i posolić i popieprzyć z obu stron. Następnie kłaść skórą na suchą rozgrzaną patelnię i smażyć, aż tłuszcz sam wypłynie z mięsa. Marynatę zaś wlać do brytfanki, gdzie będzie pieczone mięso i podgrzać , potem przełożyć szczypcami piersi do brytfanki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st .C. Piec z 12 min. a po upieczeniu przełożyć piersi na talerz i odczekać, aż odpoczną ,a potem podawać.