marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka kurczaka duszone w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka kurczaka duszone w sosie koperkowym

Udka kurczaka duszone w sosie koperkowym

Składniki:

Udka kurczaka duszone w sosie koperkowym

 

  • 2-4 udka kurczęcia,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 1 średnia czuszka,
  • cebula,
  • śmietana "Łowicka"12%,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka duszone w sosie koperkowym
Udka po opłukaniu, osuszyć, oprószyć solą i mąką. Cebulę i czuszkę oczyścić, opłukać i posiekać każdą inaczej, z czuszki usunąć nasiona i pokroić w talarki. Na rozgrzanym oleju w brytfance zeszklić cebulę, zsunąć na bok i włożyć udka, smażąc z 15 min. z obu stron. Zalać wodą,dodać przyprawy zapachowe, umyty i posiekany koper oraz czuszkę. Dusić z 45 min.na małym ogniu pod przykryciem, dolać wody jakby odparowała. Zaprawić śmietaną sos i zamieszać. Spróbować, czy dobry. Potrawkę podawać z ryżem lub makaronem oraz mizerią.