Sposób przygotowania:
Udka kurczaka na czerwono
udka myjemy, dzielimy na 2 części, nacieramy wegetą, wykładamy formę do pieczenia papierem do pieczenia, układamy udka tak żeby były między nimi szpary, polewamy z wierzchu olejem, przykrywamy folią aluminiową (świecąca na zewnątrz). Wstawiamy do piekarnika 180 C na godzinę. W tym czasie na patelnię wsypujemy pomidory pokrojone na osiem części, paprykę na kostkę, czosnek siekaną, cebule na półtalarki, dodajemy ketchup, doprawiamy i dusimy przez 30 min na małym ogniu pod przykryciem. Po 30 min otwieramy piekarnik wyciągamy formę, stawiamy na piecu, podnosimy folię, polewamy duszonymi warzywami i sokiem, który się wytworzył. Przykrywamy folię. Następnie wstawiamy na 30 min udka z warzywami ponownie do piekarnika. Po tym jak minie czas wyciągamy z piekarnika ściągamy folię i wstawiamy do piekarnia bez folii, rumienimy w 200 C przez ok 10 min włączając grzałkę w piekarniku (cały czas trzeba kontrolować czy aby się nie przypalają za bardzo). Aby szybko ostudzić przekładamy udka do garnka razem z warzywami i sosem. Nalewamy zimnej wody do zlewu - tak żeby garnek nie pływał i studzimy...