dobry

dobry

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 12]

Udka kurczaka w musztardzie dijon

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na patelni wlać olej i partiami obrumieniać mięso, gotowe kawałki ułożyć na płaskiej blasze.

Udka kurczaka w musztardzie dijon

Składniki:

Udka kurczaka w musztardzie dijon

 

  • 4 łyżki mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 6 udek kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 4 kieliszki brandy lub spirytus
  • duża posiekana cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki rozrobionego mleka w proszku
  • 3 ubite żółtka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w musztardzie dijon
Zmieszać mąkę, 3/4 łyżeczki soli, pieprz, kurkumę, curry i cukier obtoczyć udka. Na patelni wlać olej i partiami obrumieniać mięso, gotowe kawałki ułożyć na płaskiej blasze. Polać 1 kieliszkiem brandy i podpalić poruszać blachą, dopóki płomienie nie zgasną. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, a sok z blachy przelać na patelnię z pozostałym po smażeniu olejem. Przesmażyć cebulę i natkę. Wtedy dodać musztardę, sok z cytryny mleko i pozostałą brandy Mieszać, aż sos zawrze. Polać kurczaka. Tak przygotowane danie można wstawić do lodówki i upiec następnego dnia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C i zapiekać pod przykryciem przez 45 (lub 55, gdy danie stało w lodówce) Upieczone udka przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Sos przelać do rondelka, zagotować, zaprawić żółtkami i podgrzewać (ciągle mieszając) do zgęstnienia. Nie dopuścić do zagotowania. Sprawdzić smak i ewentualnie dosolić. Polać sosem kurczaka i całość posypać natką pietruszki.



Przepis umieszczony za zgodą Pana Władysława Surlasa