Sposób przygotowania:
Udka kurczaka w musztardzie dijon
Zmieszać mąkę, 3/4 łyżeczki soli, pieprz, kurkumę, curry i cukier obtoczyć udka. Na patelni wlać olej i partiami obrumieniać mięso, gotowe kawałki ułożyć na płaskiej blasze. Polać 1 kieliszkiem brandy i podpalić poruszać blachą, dopóki płomienie nie zgasną. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, a sok z blachy przelać na patelnię z pozostałym po smażeniu olejem. Przesmażyć cebulę i natkę. Wtedy dodać musztardę, sok z cytryny mleko i pozostałą brandy Mieszać, aż sos zawrze. Polać kurczaka. Tak przygotowane danie można wstawić do lodówki i upiec następnego dnia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 st. C i zapiekać pod przykryciem przez 45 (lub 55, gdy danie stało w lodówce) Upieczone udka przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Sos przelać do rondelka, zagotować, zaprawić żółtkami i podgrzewać (ciągle mieszając) do zgęstnienia. Nie dopuścić do zagotowania. Sprawdzić smak i ewentualnie dosolić. Polać sosem kurczaka i całość posypać natką pietruszki.
Przepis umieszczony za zgodą Pana Władysława Surlasa
Przepis umieszczony za zgodą Pana Władysława Surlasa
eli_555