marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka kurczaka w sezamie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Udka opłukać,osuszyć i natrzeć przyprawami i wstawić do piekarnika.Kalarepkę skarmelizować w sosie bulionowo-cytrynowym.Udka podawać ciepłe

Udka kurczaka w sezamie.

Składniki:

Udka kurczaka w sezamie.

 

  • 4 udka z kurczaka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2-3 łyżki sezamu,
  • 4 kalarepki,
  • 1/2 łyżki rosołu z kury,
  • 3 łyżki cukru,
  • sok z cytryny,
  • 2 cienkie plasterki cytryny do dekoracji dania,
  • sól i biały pieprz.

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w sezamie.
Udka z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.Posmarować olejem ,natrzeć solą i pieprzem białym.Ułożyć na blasze i wsunąć do nagrzanego piekarnika.Piec40-45 min w temp.200 st.C.Na 15 min. przed końcem pieczenia posypać porcje kurczaka sezamem.Kalarepkę oczyścić ze skórki i liści.Umyć ,osączyć i pokroić w cienkie plas- -terki.Gotować w je w osolonym wrzątku z 10 min..Wyjąć i osączyć.Wywar z kalarepki zachować.Cukier zrumienić na patel- -ni i dodać wywar z rosołu i sok z cytryny i gotować karmel z min- -utę.Plasterki cytryny pokroić w trójkąty i włożyć z kalarepką do wrzącego karmelu i dusić z dwie minuty.Udka wyjąć z piekarnika rozłożyć z kalarepką na talerzach podgrzanych wcześniej.Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.