Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Udka kurczaka z majerankiem a la kaczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Danie bardzo aromatyczne

Udka kurczaka z majerankiem a la kaczka

Składniki:

Udka kurczaka z majerankiem a la kaczka

 

  • 4 porcje udek kurczaka (bez skóry) (4x 130 g)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 małe (300 g)oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w grube plastry jabłka
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka z majerankiem a la kaczka

Umyte i osuszone udka kurczaka lekko posól, posyp pieprzem, natrzyj majerankiem i obłóż plasterkami czosnku. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż udka kurczaka, podlej niewielką ilością wody  i wstaw do nagrzanego piekarnika. Co jakiś czas przekręcaj udka i polewaj sosem powstałym w czasie pieczenia. Piecz aż udka będą miękkie. 10 minut przed końcem pieczenia obok udek ułóż pokrojone jabłka.


227 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.