Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Udka kurczaka z suszonymi morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie zawiera dużo białka i beta-karotenu

Udka kurczaka z suszonymi morelami

Składniki:

Udka kurczaka z suszonymi morelami

 

  • 4 porcje udek kurczaka (bez skóry i kości) (4x 100 g)
  • 4 sparzone duże morele suszone (80 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • Szczypta cynamonu
  • Posiekane listki natki pietruszki
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka z suszonymi morelami

Umyte i osuszone udka kurczaka lekko posól, posyp szczyptą cynamonu. Każde udko nadziej jedną morelą, ewentualnie owiń udka nitką, żeby morela nie wypadła. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i bardzo krótko obsmaż na nim udka. Dodaj wody i duś, aż udka będą miękkie. W razie potrzeby dolewaj trochę wody i mieszaj udka, żeby nie przypaliły się.


250 kcal/1 porcję


Dowiedz się więcej o zaleceniach dietetycznych dla osób z cukrzycą.