Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Udka kurze po marokańsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Spróbujcie,bo naprawdę warto!

Udka kurze po marokańsku

Składniki:

Udka kurze po marokańsku

 

  • 4kurze udka,
  • 30dag.suszonych moreli,
  • 1duża cebula,
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina,
  • cukier,
  • 1łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki,
  • 1łyżka soku z cytryny,
  • 2łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2łyżki oleju,
  • 1łyżka masła,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Udka kurze po marokańsku
Udka natrzeć solę i pieprzem,skropić sokiem z cytryny i włożyć na 1godz.do lodówki.morele zalać w rondelku winem,odstawić na 1-2gidz.Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.Na patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć udka ze wszystkich stron,przełożyć je do rondla,posypać papryką,obłożyć cebulą i dusić z masłem około 10min.Morele pokroić w paseczki i razem z winem dodać do udek,delikatnie wymieszać,dusić pod przykryciem na małym ogniu około30min.Posypać posiekaną natką pietruszki.Podawać z ryżem,makaronem lub pieczywem.