marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Udka na ostro z dynią i czosnkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Udka opłukać,osuszyć i natrzeć przyprawami.Wstawić do lodówki na parę godzin.Rozgrzać olej na blasze i kłaść udka na blachę z dodatkami.Piec

Udka  na ostro z dynią i czosnkiem.

Składniki:

Udka na ostro z dynią i czosnkiem.

 

  • 4-6 dużych udek,
  • 1 średnia dynia,
  • 2-3 główki czosnku,
  • 3-4 listki laurowe,
  • curry,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej do pieczenia/smażenia.

Sposób przygotowania:

Udka na ostro z dynią i czosnkiem.
Udka po opłukaniu dać na sitko, niech obciekną. Natrzeć je solą, pieprzem i curry. Wstawić w misce do lodówki na 3-4 godziny, a międzyczasie umyć dynię i pokroić na ćwiartki i wybrać pestki, a miąższ pokroić w kostki. Główki czosnku obrać z wierzchniej osłonki i przekroić na wpół poprzek. Nagrzać piekarnik do 200 st. C, wlać olej na blachę, rozgrzać i na gorący kłaść kolejno udka, a potem listki laurowe, kostki dynii i połówki główek czosnku w miejsca pomiędzy udkami. Wsunąć do piekarnika blachę i piec z godzinę. Po upieczeniu wyjąć udka, przełożyć łopatką na płaskie talerze wraz z dodatkami warzywnymi. Podawać do ryżu na sypko.

Tagi:

dynia