Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Udka pieczone na warzywkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te udka, to smak mojego dzieciństwa

Udka pieczone na warzywkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka pieczone na warzywkach

 

  • cząstki kurczaka - u mnie 4 nóżki, 4 skrzydełka i 2 grzbiety(uwielbiam obgryzać grzbiety;))
  • 4 spore cebule
  • 2 marchewki
  • jasna część pora ok 20 cm
  • 1/2 kostki margaryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

Udka pieczone na warzywkach
Części kurczaka myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w krążki, por w półplasterki. Na blaszce wrzucamy kawałki margaryny, na to układamy pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Na warzywach układamy mięsko. Całość wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinki, obracając mięsko mniej więcej po 30 min pieczenia.
Udka pieczone na warzywkach
Kawałki kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy
Udka pieczone na warzywkach
Na blaszce rozkładamy margarynę i warzywka
Udka pieczone na warzywkach
Na poukładane warzywka kładziemy przyprawione mięsko
Udka pieczone na warzywkach
Mięsko przewracamy po ok 30 min pieczenia