LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Udka pieczone po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Chrupiący a zarazem soczysty.

Udka pieczone po staropolsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka pieczone po staropolsku

 

  • cwiartki kurczaka 2
  • marchew 1
  • pietruszka 1
  • cebula 1
  • seler kawałek wielkości cebuli 1
  • ziele angielskie, liśc laurowy
  • sól, pieprz
  • przyprawa staropolska do kurczaka

Sposób przygotowania:

Udka pieczone po staropolsku
Kurczaka umyc, podzielic na połówki, przykryc wodą, zagotowac. Zdjąc powstałą pianę, dodac oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Gotowac na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie prawie miękkie. Wyjąc, suto obsypac przyprawą staropolską do kurczaka, ułożyc w naczyniu żaroodpornym, podlac ugotowanym wywarem i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż kurczak się zezłoci (ok. 20 minut). Podawac z ziemniakami i marchewką na słodko.
Udka pieczone po staropolsku
Gotowanie udek kurczaka w bulionie warzywnym.
Udka pieczone po staropolsku
Panierowanie ugotowanych udek w przyprawie staropolskiej.