mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Udka po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie na każdą okazję.Pyszne i niedrogie w przygotowaniu.

Udka po mojemu

Składniki:

Udka po mojemu

 

  • 7 udek z kurczaka
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 selera naciowego
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki łagodnej musztardy
  • 30 g mrożonego masła
  • przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Udka po mojemu
Na początku mięso z kurczaka obieramy ze skóry i nacieramy przyprawą do kurczaka.
Następnie każdy kawałek smarujemy musztardą.
Posmarowane musztardą udka układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy starkowanym mrożonym masłem.
Następnie na posypane masłem udka sypiemy warstwowo pokrojone w paseczki warzywa tj. pora i seler a starkowane na tarce marchew i pietruszkę.
Następnie wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i ząbki czosnku.
Na koniec wszystkie składniki polewamy drobiowym bulionem.
Naczynie przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni i pieczemy przez około 50 minut.
Udka podajemy z ziemniaczkami i suróweczką.
Smacznego.