Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Udka w marynacie chrzanowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rewelacyjny pomysł dodania chrzanu do marynaty podpatrzyłam u Beatris :):):)

Udka w marynacie chrzanowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w marynacie chrzanowej

 

  • 5 udek z kurczaka
  • 2/3 słoiczka chrzanu
  • 3 łyżeczki przyprawy do indyka Prymat
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Udka w marynacie chrzanowej
Do miseczki włożyć chrzan. Dodać olej i przyprawę do indyka. Wlać olej. Zamieszać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do marynaty. Wymieszać dokładnie. Kurczaka umyć i lekko osuszyć, włożyć do metalowej miski lub garnka. Natrzeć dokładnie marynatą. Po łyżeczce włożyć także pod skórkę każdego udka. Przykryć i odstawić na przynajmniej kilka godzin do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia i około 75-80 minut w 200 stopniach. Po około godzinie rozciąć rękaw żeby mięso się ładnie przypiekło. Kurczaka podawać z ziemniakami i ulubioną surówką, np. z kapusty pekińskiej.
Udka w marynacie chrzanowej
Do miseczki włożyć chrzan. Dodać olej i przyprawę do indyka. Wlać olej. Zamieszać.
Udka w marynacie chrzanowej
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do marynaty. Wymieszać dokładnie.
Udka w marynacie chrzanowej
Kurczaka umyć i lekko osuszyć, włożyć do metalowej miski lub garnka. Natrzeć dokładnie marynatą. Po łyżeczce włożyć także pod skórkę każdego udka. Przykryć i odstawić na przynajmniej kilka godzin do lodówki.
Udka w marynacie chrzanowej
Włożyć do rękawa do pieczenia i około 75-80 minut w 200 stopniach. Po około godzinie rozciąć rękaw żeby mięso się ładnie przypiekło.